Hon började med att sy chaps till westernryttare. Nu har Kristina Pryssander en av Sveriges mest välsorterade shopar för westernryttare. Hon har dessutom ett stort utbud för islandsryttare, övrig ridsport liksom för travet.
Från början hade Kristina Pryssander sin verksamhet hemma, men 2014 tog hon över lokaler inne på Axevallatravet, där Lars Biedermann tidigare hade haft försäljning.
−En del väntar sig att det ska vara en butik för travet, särskilt de som kommer in på travdagar. De blir lite överraskade när de ser alla skjortor och annat, säger Kristina Pryssander, som har sitt hjärta inom westernridningen.
Det är också där hon har de flesta kunderna, i butiken men också genom webbshopen. De båda drar varandra.
−Kunder kan komma in i butiken när de är på westerntävling på Axevalla och prova kläder eller boots, och sedan beställa dem genom webbutiken senare. Eller så ser de vad vi har på webben och kommer hit och köper det. Många planerar sin semesterresa så att de kan besöka butiken, och vi har haft kunder ända från Norge som lagt in oss som resmål, säger Kristina Pryssander.
Anledningen är att det inte finns någon liknande butik i Sverige. Pryss har 6 000 olika produkter i webbshopen, och i butiken finns närmare 9 000 artiklar.
−Det finns westernshoppar på nätet, men jag vet ingen som har en lika stor fysisk butik, säger Kristina Pryssander, som själv har tävlat western och därmed vet vad de olika grenarna kräver i klädsel och utrustning.
Dessutom följer hon med i westernmodet.
−Jag var på en jättestor mässa i Denver, Colorado i början det här året. Det var en fantastisk upplevelse. En trend jag såg är att de stora strassbältena är lite på tillbakagång, och att ryttarna i stället har blusarna eller jackorna utanpå jeansen i stället för nedstoppade.
Kristina Pryssander säljer också en hel del till islandshästryttare, såväl kläder som utrustning till hästen. Dit hör vojlockar, som även köps av andra ryttare eftersom det annars mest säljs schabrak i ridsportaffärerna. Islandshästar har också sin egen typ av träns, utan käkrem och där nosgrimman säljs för sig.
−Eftersom vi ligger på travet måste vi förstås också ha ett utbud för travet, liksom en del hästskor. Vi för också ridsportartiklar samt är återförsäljare för St Hippolyt foder.
Kristina Pryssander är medlem i Skara Hästland, och genom sin butik Pryss gör hon precis det som Skara Hästland vill arbeta för, när hon låter de olika delarna av hästvärlden mötas och berika varandra.
−Jag tycker att de är så konstigt att vi inte lär oss mer av varandra, som travets sätt att fysträna sina hästar. Varför tar inte vi andra fasta på det?
På Axevalla finns också en veterinärklinik, en hovslagarskola samt ett stallcafé, liksom travskolan, yrkesutbildningar och gymnasieutbildningar. På innerplan finns banor för islandshästar, det finns en körhall som också används som ridhus, och där finns förstås ett antal travtränare som antingen har sin verksamhet på travet eller regelbundet kommer dit.
−Det är häftigt med en så här stor arena, och den skulle kunna utnyttjas ännu mer. Det som behövs för att få ännu mer fart här, det är fler aktiviteter, säger Kristina Pryssander.